Världsexklusiv intervju: Max Martin

Innehåll

»Han är en perfektionist«

Britney Spears monsterhit ...Baby One More Time, skriven av Max Martin, hördes över hela världen i slutet av 1990-talet. Ett och ett halvt decennium senare säger hon i en exklusiv intervju: ”Han har varit en enormt stor del av min karriär, av hela mitt liv”.

V an Nuys tillhör inte Los Angeles mest glamorösa områden. Beläget i centrala San Fernando Valley, en dalsänka omgiven av berg, är luften här i The Valley alltid lite sämre än i resten av staden. På somrarna är det ökänt kvavt, nu på vintern disigt.

Vi svänger in i ett folkligt bostadsområde. Sömniga enplanshus avlöser varandra. Skyltarna på de få butiker som finns är på spanska. Adressen leder till ett grått betonghus med en stor parkeringsplats framför. Allting går i fyra nyanser av gråbrunt.

Huset ser ut som en lagerlokal. Receptionisten upplyser på spanskengelska att det också varit just en lagerlokal innan det för nio år sedan byggdes om till dansstudio. En studio stor som en handbollsplan med speglar på väggarna.

När klockan slagit 09.00 bryts stillheten i området. Parkeringsplatsen börjar fyllas. De anländer en efter en i sina egna bilar, slår igen dörrarna och kliver ut gäspande, kramades vattenflaskor eller lattemuggar. Deras gångstil och kroppar avslöjar deras yrke: professionella dansare.

Efter att i tur och ordning en managerassistent, en personlig assistent och två livvakter anlänt i sina respektive bilar kommer sedan stjärnan själv i egen bil: Britney Spears.

Hon ser pigg ut, lika vältränad som sina dansare.

I december 2013 invigde Britney Spears sin första show i Las Vegas, Piece Of Me . I fjol förlängde hon kontraktet och showen kommer att fortsätta hela 2016 och 2017. Dagens uppdrag är repetitioner för att förnya showen inför nypremiären. Eller som teamet själva säger, ”to reinvent it”.

Max Martins mentor Denniz Pop gick bort i cancer i augusti 1998, 35 år gammal. De andra låtskrivarna och producenterna på Cheiron fortsatte att jobba vidare till hans minne.

I oktober 1998 släpptes debutsingeln med en 16-årig sångerska från den amerikanska södern, Britney Spears. Det var en av de första låtarna som Max Martin skrivit helt själv. Låten hette …Baby One More Time  och förändrade livet för både Max Martin och Britney Spears.

Britney Spears är uppväxt i Kentwood, en lantlig stad med ett par tusen invånare, belägen på gränsen mellan Louisiana och Mississippi. Innan Britney Spears var Kentwood mest känd för sin årliga parad för mejeriprodukter.

Han har varit en enormt stor del av min karriär, av hela mitt liv. Han är ett geni.

Refrängen Hit me baby one more time hördes konstant över hela världen i slutet av 1990-talet. Det blev den första av Max Martins hittills 21 listettor på Billboard. Låten blev också etta i samtliga länder där den släpptes, en osannolik bedrift. Videon fick ett massivt genomslag i populärkulturen. I dag är det en av pophistoriens mest sålda singlar.

Max Martin och Britney Spears fortsatte att jobba tillsammans på hennes tre första album, hela tiden med en strävan efter pop-produktion. Max Martin och medproducenten och medkompositören Rami Yacoub arbetade i två veckor enbart med mixningen av Oops!…I Did It Again .

Britney Spears har i dag hunnit fylla 34 år. Efter några stormiga år, väl dokumenterade i skvallerpressen, koncentrerar hon sig nu på Vegas-showen.

I dag är det många i nästa generation kvinnliga artister som nämner henne som en stor förebild, i USA Lana Del Rey och Miley Cyrus, i Sverige Rebecca & Fiona och Tove Styrke.

”Max Martin är ett geni”, säger Britney Spears, sittande på en stol i dansstudion, omklädd till t-shirt och avklippta jeansshorts, redo att efter vår intervju direkt ansluta till dansarna.

”Han har varit en enormt stor del av min karriär, av hela mitt liv”.

Hur är det att jobba tillsammans med Max Martin?

”Första gången jag jobbade med honom var i Sverige. Jag var där i två veckor. Det var väldigt kallt. För att uttrycka det milt. Max är seriös med det han gör. Väldigt seriös, vilket jag fullständigt respekterar. Hans öron, hans sätt att lyssna, är olikt någon annan jag någonsin träffat. Sättet som han vet vad vår generation och våra barn vill höra, that’s genius.”

Max kom alltid in i studion och var väldigt, väldigt kritisk. Han ville att det skulle låta på ett visst sätt, kännas på ett visst sätt.

Hur är det som sångare att jobba med honom?

”Han är väldigt, väldigt noga med sången. När vi jobbade tillsammans – det var på den tiden han jobbade med Rami (Yacoub) – så kom Max alltid in i studion och var väldigt, väldigt kritisk. Han ville att det skulle låta på ett visst sätt, kännas på ett visst sätt. Jag var tvungen att göra många, många omtagningar. Han är en perfektionist, men jag älskar den inställningen.”

Ni har gjort så många ikoniska sånger tillsammans. Vad minns du från …Baby One More Time?

”Det är så länge sedan. Men jag glömmer aldrig känslan av att höra den på radion första gången. Jag var hemma i Louisiana. Vi hörde den, min mamma och jag, på radion och utbrast, ’Herregud, det låter så cool’. Den lät ännu bättre på radion än den gjorde i studion.”

Dina favoriter av låtar som Max Martin gjort till andra artister?

”Jag älskar allt han gjort med Pink. Melodierna är så bra. Jag tycker även mycket om det han gjort med Katy Perry.”

Britney Spears tackar därefter för sig, reser sig och bokstavligen springer in i studion där dansarna väntar. Dansstudion i Van Nuys fylls sedan av inspelad musik på högsta volym som präglat de senaste 20 åren: Britney Spears-låtar.

Läs mer: Stjärnorna om Max Martin